Ağaçtan Kitaba ‘Kağıdın Serüveni’

Önceleri insanlar, yazı yazmak için taşları, bezleri ve kemikleri kullanırlardı. Yazmak istedikleri şeyleri bunların üzerine yazarlar; bilgiyi bunlarla muhafaza ederlerdi. Ancak hem bunlar üzerine yazı yazmak hem de bunların saklanması çok zordu.  Bu yüzden insanların yeni bir şey icat etmeleri gerekiyordu: Kâğıt.

Bilginin artması, hafızada tutmayı zorlaştırmıştı. Bu zorluk insanı yeni bir arayışa itti. Böylece yazı keşfedildi. Peki, insanlar yazılarını ne üzerine yazacaklardı? Pek çok aleti yazı yazmak için kullandılar ve en sonunda kâğıdı buldular.

İlk Kâğıt: Papirüs

İnsanlar, ilk önce papirüs denen kâğıdı icat ettiler. Bu kâğıtlar papirüs bitkisinden yapılıyordu ve renkleri sarıydı. Bu kâğıtlar çok dayanıksızdı. Yapımı basit olan Papirüsün üzerine yazı yazılması ise oldukça güçtü. Çünkü papirüsler tırtıklı bir yüzeye sahiptir. Ayrıca bitkinin kaygan yapısı mürekkebin dağılmasına da sebep oluyordu.  Bu yüzden daha dayanıklı bir kâğıt üretilmesi gerekiyordu…

Parşömen

Papirüsün kullanımındaki zorluk insanları yeni bir arayışa yitti. Keçi derisini işleyip yeni bir kâğıt icat ettiler. Bu kağıdın ismi Parşömen’di. Parşömenler uzun yıllar bilgiyi saklamada kullanılabiliyordu. Çünkü çok sağlamdılar. Ayrıca üzerine yazı yazmakta çok kolaydı. Ancak bu kâğıtların da yapımı çok zahmetliydi ve zaman alıyordu.

Beyaz Kâğıtlar

Bütün bu zorlukları düşünen insanlar, yeni bir arayışa girdiler. Ve en sonunda Çinliler, günümüzde kullandığımız beyaz kâğıdı icat ettiler. Dut ağacının yumuşak kabuğunu talaş haline getirdiler. Bunu yüksek sıcaklıkta birtakım kimyasallarla kaynattılar. Çıkan hamuru inceltip kuruttular. Ve çıkan ürün günümüzde her alanda kullandığımız kâğıda çok benziyordu.

 

Yazının Devamı için Çamlıca Çocuk Dergisine Abone Olun www.abonem.org

Bir yanıt yazın