Astronot Olmak İsteyen Parmak Kaldırsın!

Herkesin büyüyünce olmak istediği bir hayali vardır. Mesela doktor, avukat veya öğretmen olmak isteyen çoktur.  Ancak hiç “Ben büyüyünce astronot olmak istiyorum” diyen duydunuz mu? İşte, ben bunu çok söyledim.

Ali Kuşçu derler bana. 1400’lü yıllarda Fatih Sultan Mehmed devrinde yaşadım. Kendimi bildim bileli uzaya gitmenin hayalini kurdum. Bunun için de çok çalıştım. Uzayla alakalı ne kadar ilim varsa hepsini öğrenmeye gayret ettim. Çünkü bir işi düzgün yapabilmek için o işi iyi anlamak gerektiğini biliyordum. Hatta o işle alakalı yeni kitap yazacak kadar iyi anlamak. Ben de böyle yaptım. Uzayla alakalı bütün her şeyi öğrendim ve kendi kitabımı yazdım. Bu kitapta ayın hallerini ayrıntılı bir şekilde kaleme aldım. Hatta ayı gözlemleyip, ayın ilk haritasını çizdim.

Sonuç olarak, benim yaşadığım devirde uzaya gitmek mümkün değildi. Çünkü daha uçaklar bile icat edilmemişti. Ancak astronomi alanında birçok yeniliğin önünü açtığım için adımı Ay’a yazdırmayı başardım. Aydaki kraterlerinden birinin ismi Ali Kuşçu. Bunu uzaya gitmeden başardım. Şimdi siz söyleyin astronot olmak için illa uzaya çıkmak mı lazım?

Astronot nedir?

Uzay araştırmaları için uzaya gönderilen kişilere astronot denir. Astronotların vazifeleri uzayda yapılacaklarla sınırlı değildir. Çünkü astronot seviyesine çıkmadan önce aşılması gereken birçok aşama vardır.

Astronot olmak için ön şarlar

  • Dünyada çok az kişinin uzaya çıkabileceği bir gerçektir. Ancak bunu başarmanın ilk şartı inanmaktır.
  • Disiplinli olmak.
  • Çok çalışmak: Astronot olmak için üniversitede mühendislik, fizik veya matematik gibi bölümleri dereceyle bitirmek ve bu alanlarda mastır yapmak gerekir.
  • Çok iyi yabancı dil bilmek gerekir.
  • Sağlıklı bir bünyeye sahip olmak gerekir. Bunun için yediğine ve içtiğine dikkat etmek gerekir.
  • İstekli olmak ve sürekli çaba göstermek gerekir.

Nasıl olunur?

Yukarıdaki şartları yerine getirmiş biri iseniz yapmanız gereken; bir uzay ajansına başvurunuzu göndermek. Eğer şartlara uygunsanız sizi sınav için çağırırlar. Bu sınavlarda sizi her yönden test ederler. Adayları zekâ seviyesi, problem çözme becerisi, vücut dayanıklılığı gibi farklı alanlarda sınarlar. Bu sınavlardan başarı ile geçerseniz astronotluk için seçilmişiniz demektir. Ancak iş burada da bitmiyor. Astronot olacak kişileri 2 sene sıkı bir eğitime tabi tutuyorlar. Bu eğitimde uzay hakkında bilmediklerini ve neler yapılacağını anlatıyorlar.

Astronotluk eğitimleri

Astronot adayı olarak ilk sınavları geçmiş kişilere uzaya ayak uydurabilmeleri için bazı temel eğitimler verilir. Yerçekimsiz ortamda hareket edebilme, bilgisayar sistemleri dersleri, pilotluk eğitimi ve ileri düzey uzay mühendisliği dersleri gibi eğitimler verilir. Bu eğitimler neticesinde uzaya gidecek astronotlar belirlenmiş olur.

 

Astronotun Günlüğü
Astronotlar uzayda ne yapar? Bir astronotun her gün yapması gereken görevler vardır. Bunların yaşında araştırma ve tamir için yapılan uzay yürüyüşleri gelir. Uzay kıyafetiyle uzay boşluğunda
yapılan gezintiler uzay yürüyüşü olarak isimlendirilir.

Uzayda nasıl yemek yerler?
Uzayda her şey uçtuğu için yemekler genellikle koyu kıvamlı konserve şeklindedir. Bu yiyecekler dünyada hazırlanıp hazır götürülür. Burada sadece ısıtılır.

Nasıl uyurlar?
Uzayda en zor işlerden biri uyumaktır. Çünkü uyurken sabit duramadığınız için bir yerlere çarpabilir ve uyanabilirsiniz. Bu yüzden astronotlar kendilerini birkaç noktadan yatağa bağlayarak uyurlar.

Nasıl banyo yaparlar?
Uzayda banyo yapılamaz. Yerçekimi olmadığı için su ile temizlik mümkün değildir. Bunun yerine vücut ıslak bezler ile temizlenir.

Boş zamanlarda ne yaparlar?
Astronotlar boş zamanlarında en çok dünyayı izlemek ve kitap okumakla meşgul olurlar.

Kıyafetsiz dışarı çıkabilirler mi?
Hayır! Uzayda özel kıyafetler olmadan hayatta kalınamaz. Çünkü oksijen yoktur. Ayrıca uzay boşluğu aşırı soğuktur ve vücut birkaç saniye içinde donabilir

Uzayda yönler nasıl bulunur?
Uzayda aşağı-yukarı, kuzey-güney gibi yönler yoktur. Bunun yerine dünyaya veya güneşe konumlarına bakılarak yönler tayin edilir.

Uzay vücudu nasıl değiştirir?
Yerçekimsiz ortamın vücuttaki en büyük değişikliği kaslar ve kemiklerde olur. Astronotlar dünyaya döndüklerinde 6 hafta kaslarında ağrı olur ve düzgün yürüyemezler. Ayrıca uzayda 1 yıl kalan bir astronotun boyu 5 santim uzar. Ancak dünyaya döndüğünde geri eski haline gelir.

 

One Comments

  • Ahmet Mustafa Uzun 23 / 04 / 2023 Reply

    Ben 16 yaşındayım ve uzay benim ilgi alanım lise 2 ye gidiyorum ama ne yapmam hakkında hiç bir şey bilmiyorum şimdiden başlamalı mıyım yoksa üniversitede de mi?

Bir yanıt yazın