Renklerin Dili

Deniz mavi, bitkiler, ağaçlar yeşil, bulutlar ise bembeyaz… Renklerle dolu bir dünyada yaşıyoruz. Her cismin bir rengi var ve sahip oldukları renkler sayesinde onları ayırt edebiliyoruz. Peki çevremizde binbir tonu olan renkleri hiç düşündün mü? Nasıl oluştuğunu, dünyada kaç renk olduğunu, hangi rengin ne manaya geldiğini… Sen de merak ettin değil mi? Haydi, renklerin dilini anlamaya çalışalım.

Dünyada en hızlı şey nedir, diye sorsak ne dersin? Yarış arabası, yarış motoru, hızlı tren, yoksa uçak mı? Sence hangisi? Bunlardan birini düşündüysen yanılıyorsun. Çünkü dünyadaki, hatta evrendeki en hızlı şey ışıktır. Işığın  saniyedeki hızı 300.000 kilometreye ulaşabilir. Bundan dolayı güneşten gelen ışıklar dünyamıza ancak 8 dakika
sonra gelebilmektedir. Yani biz hep güneşin 8 dakika önceki halini görürüz. İşte bu denli hızlı olan ışık, dünyadaki
bütün renkleri oluşturan ana maddedir. Nasıl mı? İşte cevabı; Işığın cisimlere çarpıp gözümüze gelmesiyle bizde bıraktığı etkiye renk denir. Yani aslında bize görünen renk değil, ışıktır.

Renk Nedir?

Güneşten gelen ışıklar nesnelere çarptığında bu nesneler ışığı yansıtır. Eğer ışık bu cisimden tamamen yansırsa beyaz, hiç yansımazsa siyah renk oluşur. Eğer bu iki değer arasında bir frekansta ışık yansırsa cisim renk kazanır. Mesela az yansıdığında mor rengi, çok yansıdığında ise kırmızı rengi oluşur. Işığın kırılmasıyla renkler meydana gelir.

Renkler Nasıl Oluşur?

Güneş ışığının içinde 7 renk bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mordur.  Bu  renkleri en iyi gökkuşağında görürüz. Gökkuşağı güneş ışıklarının havada bulunan su damlacıkları tarafından kırılması ile oluşur. Işığın içinde bulunan yedi renk çok güzel bir şekilde havada kavis çizerek gökkuşağını oluşturur.

Gökkuşağında bulunan bu yedi renk görebilmemiz için çok önemlidir. Çünkü gördüğümüz cisimlerin renkleri, bu yedi rengin belli oranlarda karışımından meydana gelir. Mesela Kahverengi; kırmızı, sarı ve yeşil renklerinin belli oranlarda bir araya gelmesiyle oluşan bir  renktir. Diğer bütün renkler de bu şekildedir. Dünyada kaç renk olduğu hala bilinemiyor. Çünkü son çalışmalar 16 milyondan fazla renk olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ancak bizim bu
renklerin hepsini görebilmemiz ve ayırt edebilmemiz oldukça zordur. Bu ancak bilgisayar ortamında görülebilir.

Renklerin Dili

Dedesine misafirliğe gelmiş olan bir çocuk evin bahçesinde iki tane kedi görmüştü. Bunlardan biri siyah diğeri beyazdı. Çocuk onlarla oynamak istedi. Ancak kediler sürekli bir birleriyle didişiyor ve çocuğu yanlarına yaklaştırmıyorlardı. Çocuk dedesine sordu:                                                                                                                    – Dede bu kedilerin neden biri siyah diğeri beyaz.                                                                                                                           – Çünkü  eyaz olan bana iyiliği diğeri ise kötülüğü hatırlatıyor. Bu iki kedi birbiriyle nasıl sürekli yarışıyorlarsa; insanın içinde de iyilik ve kötülük bunun gibi yarışa girmişlerdir.                                                                                               – Ama her yarışın bir kazananı vardır. Bu yarışın kazananı hangisi olur dede?
– Hangisini daha iyi beslersen o kazanır tabi ki.

Bu hikâyedeki siyah ve beyaz renklerine katılan mana gibi aslında bütün renkler farklı manalar ifade etmektedir.  Yani buradaki iyiliğin beyaz olması ve kötülüğün de siyaha benzetilmesi gibi, bütün renklerin farklı anlamları vardır. Hadi bütün renkler ne manaya gelir bakalım.

Beyaz:
Bütün renklerin bir araya gelmesinden oluşmuştur. İyilik, saflık ve temizliği ifade eder. Beyaz renk giyenler temiz ve güvenilir kişilerdir. Bundan dolayı beyaz giyilmesi tavsiye edilmektedir.

Siyah

Toprak, güç ve kuvvetin rengidir. Bazı yerlerde sadeliği ve gücü temsil ederken bazı yerlerde ise kötülüğü, matemi ve hüznü ifade eder. Kötü insanlar için ‘kalbi kararmış’ denmesi gibi.

Sarı:
En parlak ve dikkat çekici renktir. O yüzden uyarı ışıkları sarıdır. Taksilerin sarı olmasının sebebi de bundandır. Ayrıca sarı neşeli insanların ve sonbaharın rengidir.

Kırmızı:
En sıcak renk kırmızıdır. Canlılık, mutluluk ve isteğin rengidir. İştah açıcıdır. Bu yüzden çoğu yiyecek markası logosu kırmızıdır.

Mavi:
Gökyüzü ve denizlerin rengidir. Huzur, dostluk, düşünce ve otoriteyi temsil eder. İnancı artırıcı bir özelliği vardır.

Yeşil

Tabiatın rengidir. Canlılığı, tazeliği, güzelliği ve güveni temsil eder. İnsanı sakinleştirir. En sevilen renklerden biridir.  cennetin ve cennette giyilecek olan elbiselerin renginin yeşil olacağı bildirilmiştir.

 

 

Bir yanıt yazın