Merhaba arkadaşlar. Biliyorsunuz geçen ay Çanakkale’deydim. Ve oradaki birçok tarihî yeri size anlatmıştım. Çanakkale’den ayrıldıktan sonra, hangi şehre doğru kanat çırpsam diye düşündüm. Sonunda şehzadeler şehri Manisa’yı gezmeye karar verdim.
Padişah adayları burada yetişiyordu
Manisa, 1390 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Osmanlı topraklarına dâhil edilmiş. O günden sonra, devletin başına geçecek olan şehzadelerin (Padişah adayları) eğitim aldıkları bir şehir olmuş. İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet ve cihana hükmeden Kanuni Sultan Süleyman burada şehzadelik yapmış.
Sultaniye üzümleri
Suyumu içtikten sonra tekrar havalandım. Uçarken aşağıda bir bahçede sarı, kırmızı ve siyah renkli şeyler gördüm. Hemen alçaldım. Yukarıdan gördüğüm şeyler meğer üzümmüş. Manisa’nın üzümü çok meşhurmuş. Hele bir tanesi varmış ki ona Sultaniye üzümü diyorlarmış. Bahçenin sahibinden izin alarak birkaç salkım üzüm kopardım.
Mis gibi Kırkağaç kavunu
Üzümlerimi yedikten sonra yine uçmaya devam ettim. Uçarken bu sefer de sapsarı kavun tarları gözüme çarptı. Gelmişken kavun yememek olmaz dedim. Kavunları toplayan köylülerden birisi bana kavun ikram etti. Böylece üzümün üzerine bir de mis gibi kavun eklemiş oldum.
Spil dağında yılkı atları
Karnımı lezzetli meyvelerle doyurduktan sonra Spil dağına doğru uçmaya başladım. Dağa yaklaşınca beni atlar karşıladı. Burada evcil atlar ile beraber yabani atlar da varmış. Yılkı atları kendilerine yaklaşmamı pek istemediler. Onlara anca 100 metre kadar yaklaşabildim. Daha fazla da yaklaşmaya çalıştım ama beni fark edince hemen kaçmaya başladılar.
Kuvvet veren macunu
Spil dağından sonra Manisa şehir merkezine doğru uçmaya başladım. Şehirdeki kalabalık dikkatimi çekti. Bu gün mesir şenlikleri varmış. Her yıl Nisan ayının 15’inde Manisa Sultan Camii önünde şenlik yapılıyor, herkese bedava mesir macunu dağıtılıyormuş. Mesir macunu ilk olarak 1539 yılında yapılmış ve ondan sonra gelenek haline gelmiş. Mesir macunun içine anason, hindistancevizi, çörek otu, karanfil, kimyon ve daha birçok faydalı baharat katılıyormuş. Mesir macunu vücuda dinçlik ve kuvvet veriyormuş.
Merkez Efendi Cami
Şehirde karşıma bir cami çıktı. Bu caminin ismi Merkez Efendi Camisiymiş. Merkez Efendi kim diye sorduğumda; mesir macununu ilk yapan kişi dediler. Yaptığı ilk macunla hastalara şifa vermiş.
Sultaniye üzümünü ve Kırkağaç kavununu yedikten, yılkı atlarını ve mesir macunu şenliklerini gördükten sonra Manisa gezimi tamamlamış oldum. Bir sonraki sayılarda yeni şehirlere, yeni maceralara, yeni heyecanlara doğru sizin için kanat çırpacağım.
Yazan: Ercan Polat
Yorum
Yorum yok