Susturucu Kar Taneleri

Bir gün kartopu oynamak için arkadaşımı çağırmak istedim. Ama sesimi bir türlü duyuramadım. Normalde pencere kapalı olsa bile evimizden çağırdığımda beni işitirdi. Ama her yer karla kaplı iken sesimi bir türlü duyuramıyorum. Acaba neden?

Sesi yutan kar taneleri
Yeni yağmış bir karın yüzde 80’e yakını havadan oluşur. Çünkü buz kristalleri tamamen birbirine yapışmaz. Aralarında çok boşluk vardır. Ses, kara rastladığında ses dalgalarının büyük bir kısmı karın içine girer. Ve birçoğu geri çıkamaz. Yani kar tanecikleri ses dalgalarını soğutur. Bir başka deyişle kar, ses enerjisini yutar. Yani kar bir susturucu görevi görmüş olur.

Kar yağdığında hava ısınır mı?
Aslında kar yağması havayı ısıtmaz; tam tersi ısınan hava kar yağmasına sebep olur. Hava sıfırın altında iken su buharı yükselemez. Sıcaklık 3 derece olursa, su buharı yeryüzünden yükselir. Yükselen buhar soğuk hava tabakasına ulaşır ve kar olup yeryüzüne düşer. Yani kısaca kar yağışı esnasında sıcaklık diğer zamanlara göre daha yüksek olduğundan, sanki kar yağdığı için havanın ısındığını zannederiz.

Hiç bir kar tanesi birbirine değmez
Kar taneleri çok hafiftir. Bu yüzden yere o kadar yavaş inerler ki bulut ile yeryüzü arasındaki yolculukları 2 saat sürebilir. Bu uzun yolculuk boyunca kar tanecikleri birbirlerine hiç temas etmeden yeryüzüne ulaşırlar. Zaten aksi olsaydı tam bir felaket olurdu. Düşünebiliyor musunuz kar taneciklerinin havada birleşip kartopu şeklinde
yağdığını?

Toz parçaları
Kar tanelerinin ortasında çekirdek olarak toz parçacıkları vardır. Eğer bu toz parçacıkları olmasaydı su, -40 derecede bile kar taneciklerine dönüşemezdi.

Suni kar

Günümüzde kar yağışının yetersiz olduğu zamanlarda suni kar üretilebiliyor. Norveç’te yapılan 1994 Kış Olimpiyatlarında suni kar çok yaygın olarak kullanıldı. Ancak bu hiç bir zaman tabii yağan karın yerini tutamaz.

Kar tanesi şekilleri
Kar kristalleri altıgen şeklindedir. Her koldan 3 ve 12’li kollara ayrılır. Bunun sebebi, suyun atomlarıyla ilgilidir. Bütün insanların parmak izlerinin birbirinden farklı olması gibi, kar tanelerinin hiçbiri birbiriyle aynı değildir.

KENDİ KAR TANENİZİ NASIL YAKALARSINIZ?

alzemeler
• Bir kitap büyüklüğünde koyu renkli bir karton
• Kar kristallerini daha iyi ve net görebilmek için büyüteç
• Üşümemek için eldiven ve bere.

Kar Tanelerini Nasıl Yakalarız?
1. Kartonu kar tanesini yakalamadan 15 dakika önce soğuması için dışarıya koyun. Aksi halde kartona düşen kar tanesi eriyecektir.
2. Kar tanelerinin kartonun üzerine düşüşünü izleyin.
3. Kartonun üzerindeki en küçük kar tanesine büyüteçle bakın. Kar Tanesi Yakalamak İçin Birkaç

İpucu
1. Karın yağış şekline dikkat et. Mesela “kuzu dişi” şeklinde veya çok küçük şekilde yağarsa göremeyebilirsin.
2. Havanın yeterince soğuk olduğundan emin ol. Çünkü kar kartona düştüğünde hava sıcaksa kar eriyecektir.
2. Küçük ve ince kar tanelerine bak. Çünkü büyük kar tanelerinde fazla ayrıntı bulunur.

Bir yanıt yazın