Tabiatı eczane olarak kullanan, Doktor hayvanlar
Havaların soğuk olduğu kış günlerindeyiz. Hastalanmamak için sıkı giyinip, bol bol meyve sebze yememiz gerekiyor. Eğer hastalanmışsak, sıcacık yatağımıza yatıp güzelce dinlenmek ve bir tas çorba iyi gelecektir. Bunlar işe yaramazsa doktora gitmek ve ilaç almak bizim için hastalıktan kurtulma yollarındandır. Peki, biz hastalanmamak için bu kadar çare üretmişken hayvanlar neler yapıyor? Hastalıklardan korunmak veya hastalıktan kurtulmak için ne gibi yollar izliyorlar, hiç düşündünüz mü?
Dünyada milyonlarca hayvan yaşıyor. Bütün bu hayvanların hastalıklardan kurtulmak için bazı sırları var. Kendilerine öğretilmiş yöntemleri kullanarak hastalıklarından kurtuluyorlar. Mesela bazıları çamur yiyor, bazıları da kömür. Hatta çamur banyosu yapanlar bile var. Hepsinin ortak yönü, kendi sağlıkları için birtakım yöntemler kullanıyor olmaları.
Evcil hayvanlar hasta olduklarında sahipleri onları veterinere götürür. Ancak tabiatta yaşayan diğer hayvanlar hastalandıklarında kendi başlarının çaresine bakmaları gerekmektedir. Ve bu konuda oldukça başarılıdırlar. Hatta her bir cinsin kendine has tedavi metodu bile vardır. Bu tedaviyi de sadece doğal yollarla yapıyorlar. İşte, doktor hayvanlar:
Yara bakımı
Aslanlar yaralandıklarında, yarayı kapatmak için ağızlarına biraz toprak alırlar. Bu toprağı tükürükleriyle çamur haline getirirler. Ve bu çamuru yaraya sürerler. Bunun sebebi kan kaybını önlemek ve enfeksiyondan yarayı korumaktır. Böylece sıhhatlerini muhafaza etmiş olurlar.
Mide temizliği
Sokaklarımızın sevimli canlıları olan kedi ve köpekler, mideleri bozulduğunda yeşil otları yerler. Yedikleri yiyeceklerden kalan zehri mideden atmak için bir miktar ot yutarlar. Bu, onların kusmalarına yardımcı olarak, midelerinin temizlenmesini sağlar.
Antibiyotik yerine bitki kökü
Afrika’da yaşayan Bonobo maymunları, enfeksiyonlardan korunmak için Sütleğengil familyasından bir bitkinin kökünü yerler. Hatta yara enfeksiyonlarında bitkiyi ezip yaranın üzerine koydukları tespit edilmiştir. Afrika yerlilerinden bir kabile de bu maymunlardan görerek bu bitkiyi tedavide kullanmıştır. (Michael A. Huffman, Current evidence for self-medication in primates: A multidisciplinary perspective, 1997)
Sindirime yardımcı kil
Kırmızı Macaw papağanları çok sevdikleri bir tohumu yedikten sonra kil yerler. Böylece tohumun midelerinde bıraktığı parazitlerden kurtulmuş olurlar. Bu kil onların besinlerini sindirmelerine yardımcı olur. Ancak Macaw’lar her kili yemezler. Kendileri için ilaç olan belli başlı yerlerin kilini bulurlar ve onu yerler.
Zayıflamak için bitki
Brezilya’daki dişi yünlü maymunlar, kilo aldıklarında kiloyu vermek için bitki yerler. Bu bitki onları tok tutar ve besleyicidir. Aynı zamanda kalorisi düşük olduğu için aldıkları kiloları vermelerine yardımcı olur.
Sütü artırmak için incir
Madagaskar’daki Lemur türleri hamileyken incir ve demirhindi bitkisini yerler. Bu bitkiler onların kolay hamilelik geçirmelerini sağlar. Ayrıca doğumdan sonra annenin sütünü artırmak için etkilidir.
kalsiyum desteği için kemik
Toprak ve bitki haricinde de ilaç keşfedenler vardır. Mesela zürafalar kalsiyum desteği için kemik yerler. Özellikle yaşlı zürafalar vücutlarında meydana gelen kalsiyum eksikliğini gidermek için buldukları kemikleri yemişlerdir.
Ortaklık Yapanlar
Birçok kuş türü tüylerinde bulunan bakterileri yok etmek için karıncalarla iş birliği yaparlar. Bir kuş tüylerinin arasındaki bakterilerden kurtulmak istediğinde bir karınca yuvası bulur. Karıncaların çokça bulunduğu bir yere yatar ve karıncaların tüylerinin arasında dolaşmasına izin verir. Bu yöntemle karıncanın vücudunda bulunan asitler karıncadaki bakterileri öldürmüş olur.
Çamur sağlık demektir
Fillerin çamur banyosu yaptığını hepimiz görmüşüzdür. Ancak bunun nedeni sadece eğlenmek değil. Filler vücutlarında bulunan bakteri, bit ve kene gibi parazitlerden korunmak ve yaraları iyileştirmek için çamura yatarlar. Bütün vücutları çamura bulanınca çamurdan çıkıp onu kuruturlar. Bu kuruma ile vücutta bulunan parazitler dökülmüş olur.
Bazı fillerin çamur yedikleri görülmüştür. Bu onların midelerini temizleme yöntemlerinden biridir.
Ayrıca filler Afrika sıcaklarından korunmak için çamura yatarlar. Vücuda yapışan çamur Afrika sıcaklarında güneşin olumsuz etkilerinden hayvanları korur.
Çamur fillerin serinlemesine yardımcı olur. Çamurda bulunan suyun buharlaşması ile vücutlarındaki sıcaklıkta havaya karışır ve filler serinlemiş olur.
Bazen de vücutlarındaki ölü hücrelerden kurtulmak için vücutlarına çamur sürerler.
Yorum
Yorum yok