Kediler Banyo Sevmez

Timsahlar dişlerini nasıl fırçalar? Kaplumbağalar kabuklarını nasıl temizler? Aslanlar banyo yapar mı? Aslında bütün hayvanların kendilerine has temizlik metotları vardır. İşte, tabiattaki hayvanların temizlik mücadelesi.

Temizlik, insanlar için çok önemlidir. Çünkü sağlıklı olmanın ilk şartı temizlikten geçer. Bunun yanında temizlik tabiatta, hayatta kalma becerisidir. Mesela timsah gibi yırtıcı hayvanlar, dişleri olmadan avlarını yakalayamazlar. Dişlerini kaybetmemek için diş temizliğine önem verirler. Kuşlar, tüyleri sayesinde uçar ve havada süzülebilirler. Tüylerini temiz tutmazlarsa uçamazlar. Kediler, vücutlarına yapışan parazit ve bakterilerden kurtulmak için farklı bir metot kullanırlar. Banyo yapmaya ihtiyaç duymadan kendilerini temizleyebilirler. Nasıl mı? Antiseptik (mikrop öldürücü) özelliğe sahip tükürükleriyle.

En iyi temizlik su ile olur

Her ne kadar bütün hayvanların temizlik şekli farklı olsa da bütün temizleyiciler içinde en iyisi sudur. Birçok hayvan suyu temizlik için kullanır. Özellikle çevremizdeki kuşlar, köpekler ve birçok hayvan temizlik için su kullanır. Hatta bu hayvanlar için su, içilmesinin yanında vazgeçilmez bir temizlik aracıdır. Bazı kuşlar su bulabilmek için yüzlerce kilometre uçarlar.

Su, en temizleyici maddedir. Bu yüzden her canlı temizlik için sudan faydalanır. Ancak suyun olmadığı yerlerde bazı hayvanlara temizlenebilmek için farklı yetenekler verilmiştir.

 Toprak temizleyicidir

Bazı kuşlar ve çölde yaşayan hayvanlar temizlenmek için toprağı kullanırlar. Bu hayvanlar su bulamadıkları zamanlarda toprağın temizleyici özelliğinden faydalanırlar. Mesela zebralar Afrika çöllerinde su bulmakta zorlandıklarında derilerini temizlemek için toz banyosu yaparlar. Bu sayede vücutlarında bulunan kirden kurtulurlar. Ayrıca birçok bakteri nemli ortamı sever. Toprak, derilerini kuru tuttuğu için bu bakteriler buralarda barınamaz.

 Antiseptik tükürük

Aslan, kaplan gibi kedigiller sınıfındaki diğer hayvanlar ise temizlenmek için farklı bir yöntem kullanırlar. Onlar tükürüklerindeki antiseptik özellik sayesinde mikroplardan kurtulurlar. Vücutlarındaki kirli bölgeli dilleri ile ıslatarak oradaki mikropları öldürürler. Böylece temizlenmiş olurlar. Ayrıca vücutlarını tükürükleriyle ıslatarak yaz sıcaklarından korunmuş da olurlar.

Otomatik temizleme sistemi

Geyik, kurt ve ayı gibi birçok hayvan otomatik temizleme sistemine sahiptir. Bu hayvanlar vücutlarında yaşayan bazı faydalı parazitler sayesinde kürklerini temiz tutarlar. Bu parazitler deriye yapışan diğer kirleri söker atarlar. Bazen de derilerine bulaşan kirleri temizlemek için kuşlar yardımcı olur.

Karıncalarla işbirliği

Her yerde mikroplar vardır. Bu mikroplar bizi etkilediği gibi diğer canlıları da etkiler. Ancak karıncaların bu mikroplardan etkilenmemek için farklı bir yöntemi var. Karıncalar mikroplardan korunmaları için vücutlarına formik asit sürerler. Bu asidi ağaçlardaki yaprak bitlerinden alırlar. Bu asit, mikropları ve parazitleri geri püskürtür. Tıpkı bizim hastalanmamak için aşı olmamız gibi. Böylece zararlı mikroplar karıncalara yaklaşmaz. Bunu bilen bazı kuş türleri de karınca yuvalarına gelerek karıncaların tüyleri arasında gezmesine izin verirler. Böylece kuşlar da temizlenmiş olur.

En ilginç temizlik metodu

Timsahların avlanmak için en büyük silahları kocaman dişleridir. Dişsiz bir timsah, elinden silahı alınmış bir askere benzer. Bu yüzden timsahlar dişlerini korurlar. Bunu da çok farklı bir yöntemle yaparlar. Bazıları birtakım otlar sayesinde dişlerini temizlerken bazıları da timsah kuşundan yardım alır. Afrika’da Nil nehri kenarında yaşayan bu timsahlar, dişlerini temizlemeleri için bu kuşlardan faydalanırlar.

 Kutu: Aslında timsah bu kuşu tek lokmada yutabilecekken ona zarar vermez. Çünkü bu kuş, timsah için çok önemli olan dişlerini temizler.

Balıkların da temizliğe ihtiyacı vardır

Sürekli suyun içinde yaşayan hayvanlar da kirlenir. Mesela balinaların da temizliğe ihtiyaçları vardır. Ancak elleri ve kolları olmadığı için bunlar da başka hayvanlardan yardım alırlar. Kendilerinden daha küçük balıkları temizlikçi olarak kullanırlar. Bakın ne kadar çok temizlikçi var. Bu arabaları yıkayan temizlik ustalarına benziyor değil mi?

Aslında bütün hayvanlar hayatta kalmak için birbirleri ile iletişim içerisindedirler. Burada büyük bir denge söz konusudur. Küçücük bitler olmasa karıncalar temizlenemeyecek. Belki de yaşayamayacak. Karıncalar olmasa kuşlar, kuşlar olmasa timsah ve diğer hayvanlar…

Bir yanıt yazın