Mimar Sinan’ın Ses Sistemi

Bundan yaklaşık 465 yıl önceydi. Süleymaniye Camii’nin mimarı Koca Sinan, caminin henüz inşaat hâlinde olduğu bir gün içeri girer. Tam kubbenin altına oturur ve yanında getirdiği nargileyi fokurdatmaya başlar.

Tabii Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman’ın sevdiği, değer verdiği bir kişi olunca çekemeyenleri de olacaktır elbette.

İşte o çekemeyenlerden bazıları bu durumu görünce fırsat bu fırsat diyerek onu padişaha şikâyet ederler. Derler ki:

– Padişahım, sizin mimarbaşınız Sinan, kubbenin altında yan gelip nargile fokurdatıyor.

Bunu duyan Sultan Süleyman çok sinirlenir. “Üstelik bir de camide haa…”

Lâkin bu adamların sözüyle de Sinan’ı cezalandırmaz. Hem boşa mı Muhteşem Süleyman demişler. Kendi gözüyle görmek ister. Gizlice inşaatı teftiş için yola koyulur.

Camiye varınca bir de ne görsün. Sinan gerçekten de kubbenin altında nargile fokurdatıyor. Sultan Süleyman:

– Bre Koca Sinan! Bu ne haldir, diye sorar.

Sinan toparlanır ve gayet sakin bir şekilde:

– Padişahım, önümdeki şu nargileyi bir gözden geçirseniz, der.

Kanuni Sultan Süleyman nargileye bu sefer daha dikkatli bakar. Nargilede tütün yoktur.

Bunun üzerine Mimarbaşı Sinan:

– Sultanım, bu nargileyi burada sırf fokurtusu için bulunduruyorum. Üflediğimde oluşan su kabarcıklarının çıkardığı sesin kubbede ne kadar süre yayıldığını kontrol ediyorum, der.

Meğer Sinan, kubbeye 255 tane içi boş su küpü yerleştirmiş. Böylece caminin ses düzenini ayarlamış. Hem de öyle bir ayarlamış ki mikrofonun ve hoparlörün olmadığı o devirlerde imam efendinin sesi, onun mimarlığı ve mühendisliği sayesinde caminin her tarafına yayılıyormuş.

Bir de şimdiki camilerimize bakalım. Her taraf hoparlör değil mi. Üstelik bazı camilerde hoparlörler ayarsız olduğundan imam efendinin sesi anlaşılmıyor bile.

Bakalım yüz yıl sonraki camilerin ses sistemi nasıl olacak. Camiler uzay üssüne benzeyip duvarları radyasyon yayan elektronik cihazlarla mı dolacak? Yoksa aramızdan birileri Mimar Sinan’ın hatıralarını anlattığı “Tezkiretül Bünyân” isimli kitabını okuyup, beş yüz yıl ömrü olan binalar mı yapabilecek? Yeni Mimar Sinanlar çıkacak mı?

 

Yazan: Selman İleri

Bir yanıt yazın